Tuesday, July 31, 2007

'Ελα, πάμε δυνατά τώρα!

Στο ποδόσφαιρο, όταν μία ομάδα δέχεται τέρμα, ο αρχηγός της κοιτάει να συμμαζέψει την ομάδα λέγοντας πως δεν πειράζει, πως δεν υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα, αλλά θα πρέπει η ομάδα να συγκεντρωθεί περισσότερο, να τρέξει πιο γρήγορα και να είναι πιο σχολαστική στο να αποφεύγει τα λάθη. Αυτό έχει νόημα ακόμα και μετά από 2-3 άτυχες στιγμές. 'Οταν όμως μετά από πολλούς αγώνες η κατάσταση δεν διορθώνεται, σημαίνει πως πρέπει να αλλάξει η τακτική.
Παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις αντιδράσεις για τις φωτιές, έχω την εντύπωση πως οι πάντες θεωρούν ότι η τακτική είναι γενικά σωστή (το θεσμικό πλαίσιο, όπως το λένε συνήθως), αλλά αυτό που λείπει είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, να δουλέψουμε περισσότερο, να γίνουμε πιο αυστηροί και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Για να σπάσει όμως ο κύκλος εμπρησμός-καταπάτηση-νομιμοποίηση, και με δεδομένο ότι στην ουσία το Κράτος είναι αυτό που κλείνει το μάτι στους οικοπεδοφάγους, παραχωρώντας τους την περιουσία του με τον πιο καταστροφικό τρόπο, πρέπει να εφαρμοσθεί "το άλλο σύστημα".
Δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό το οποίο ξέρω είναι πως η τακτική που θα επιλεγεί, θα πρέπει να επιλεγεί ξεκινώντας από κάποια βεβαιωμένα δεδομένα: Γιατί κανείς δεν καταπατά ιδιωτική περιουσία με το ίδιο θράσσος που καταπατά τη δημόσια; Γιατί κανείς δεν έχει καταπατήσει ποτέ την παραλία στην οποία γεννά η Caretta caretta, ή τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου; Πως έχει λυθεί το πρόβλημα σε άλλες χώρες;
Σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να συνεχίσουμε με το ίδιο σύστημα "αλλά σοβαρά αυτή τη φορά", με την ελπίδα πως θα παραμείνει κανένα δέντρο στην Ελλάδα σε μερικές δεκαετίες από τώρα.

No comments: