Friday, August 17, 2007

Εθνικά θέματα εξαιρετικής σημασίας και κρίσιμα εθνικά θέματα

Σύνταγμα της Ελλάδος, ΄Αρθρο 41, παράγραφος 2:
"O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα."

Σύνταγμα της Ελλάδος, ΄Αρθρο 44, παράγραφος 2:
"O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. [...]"

Πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι του 1974: 9
Δημοψηφίσματα μετά το καλοκαίρι του 1974: 1

1 comment:

Athanasios Tsiouras said...

Και για ποιο εθνικό θέμα διαλύθηκε το Κοινοβούλιο; Για τον προϋπολογισμό! Επειδή, λέει, είναι κρίσιμος και αναπτυξιακός. Και για να υπάρχει εθνική ομοψυχία, επειδή η πολιτική συζήτηση χαρακτηρίζεται από πόλωση. Πρόκειται για την πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που η Βουλή διαλύεται με πρόσχημα μη-εθνικό θέμα. Χαρακτηριστικό προχειρότητας, αλλά και ανεξήγητης βιασύνης.

ΥΓ. Το μοναδικό δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση αφορούσε στην επιλογή μεταξύ βασιλευομένης και προεδρευομένης δημοκρατίας (σκορ: 30-70 περίπου). Όσο θυμάμαι, όλα τα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα αφορούσαν είτε τη φυγή ή επιστροφή βασιλιάδων είτε, επί δικτατορίας, την έγκριση των δικτατορικών συνταγματικών κειμένων - δηλαδή όλα γινόταν για τη μορφή του πολιτεύματος.